tirsdag 30. september 2014

Vinterforberedelser...


 I går i det deilige solskinnet begynte jeg på skikkelig høstopprydning her med å tømme drivhuset for tomater, og rydde der. Fikk tatt inn nesten alt av hagemøbler bortsett fra noen stoler som kan være greie å ha hvis været fortsetter å bli fint etter neste uke. Jeg klippet ned alle Dahlia og satte de klare i kasser til å bæres ned til kjelleren. Jeg var veldig heldig med overvintringen av de sist vinter, så jeg gjør et nytt forsøk i vinter også. Men selv om jeg synes de er veldig fine, så er det mye jobb med de synes jeg...

Jeg hentet frem mange store plastpotter i går, og skal i dag potte om de store Camelliaene som skal inn for vinteren. Jeg er bare så usikker på hvor jeg skal sette de. Med større potter trenger de større plass inne, og de burde helst stått i gangen hele tiden for der er det kjøligere enn på planterommet. Men det er det ikke plass til hvis jeg potter de om...

Vanskelig å ha det optimalt for alle planter som må inn...

Det er fortsatt mye som blomstrer som bare det i hagen, og det er bare å nyte de mens det er fint vær. I morgen skal det regne litt, men så skal det bli fint vær igjen inntil lørdag. Da begynner regnet som skal vare så langt som de melder, nemlig til neste torsdag...
Vi har ikke fått mye regn på veldig lenge, så naturen har helt sikkert veldig godt av det før vinteren kommer. Det er bare å bli ferdig med alt som må gjøres før vinteren i hagen, for snart blir det garantert kjøligere uansett.

Her kommer noen bilder fra forrige uke :)


Disse halvfylte cosmosene liker jeg så godt...

Echinacea 'Piccolino' som nå har fått sin ekte farge. Når jeg tok bilde av den første gangen var den lys rosa. Det jeg ikke tenkte på var at den hadde vært inne i en pappeske i flere dager. Men sånn skal den altså se ut :)

Dette er Hydrangea serrata 'Blue Bird' som får de flotteste høstfarger. Hortensiadilla har ikke blitt mindre med tiden, nei... Jeg kjøpte en H. serrata i fjor som lever i beste velgående, så jeg krysser fingrene for at denne også overlever neste vinter. Til neste år så står H. quercifolia 'Snowflake' på innkjøpslisten. Den er i beste fall helt på grensen i herdighet, men jeg må bare prøve den.... ;)




Høstanemonene bare fortsetter å blomstre enn så lenge...

'Claire Renaissance' med mange nye knopper. Det ser ikke ut som den tror at det snart er høst...

'Mortimer Sackler'

mandag 29. september 2014

En virkelig etternøler...

For 8-9 år siden fikk jeg en liten stikling av en klematis, men jeg har aldri visst hvilken sort det har vært. Jeg plantet den i en skråning og der har den vokst seg stor, men den har aldri blomstret før nå i høst. Snakk om å bruke lang tid på å blomstre... Den er nå mange meter lang og vokser seg veldig stor og vid.

Jeg ser at den må få masse gjødsel til neste år, for blomstene er ganske små i forhold til andre jeg har sett av den som jeg tror er samme slaget . Jeg må jo bare gjette på navnet på den, men kan dette være 'Summer Snow' eller 'Paul Farges' som den også heter?  Noen som vet?




Jeg håper den vil blomstre til neste år også, for de små blomstene er veldig vakre...

Så litt annet som også blomstrer nå...

De siste dagliljene for i år...


Høstanemonene bare fortsetter med blomstringen...

De er som små kunstverk synes jeg...

Mange solhatter, Echinacea,  holder forsatt på med blomstringen...

Så over til litt roser... Dette er en jeg er veldig glad i med bitte små hvite roser, 
 'White Fairy' som har sin andre remontering nå...

'Tranquility'

'Evelyn' med

og uten insekt på seg :)

Ser på langtidsvarselet til yr at fra neste lørdag så blir det regn i mange dager fremover. Jaja, da er det nok slutt på vakre rosebilder ;-) Det er knasetørt ute, så regn kan nok trenges ja. På lørdag klippet jeg plenen, og halvparten av alle bladene på trærne hadde falt av etter vindværet som var før helgen. De er nå klippet opp til stor glede for meitemarken i plenen. Jeg kjører bare gressklipperen over alt løvet, og det er borte på veldig kort tid. Raking av løv gjør jeg aldri, for det er bedre at meitemarken får mat... Dette har jeg gjort i alle år vi har bodd her, og jeg skal love for at her er det skikkelig store feite meitemarker i jorden samme hvor jeg setter spaden. De hjelper meg til å få bedre jord og luft til leira som til tider er veldig kompakt her. 

fredag 26. september 2014

Vårfristelser...

Ukens tema i Blommig Fredag er vårfristelser. De er det mange av på denne tiden av året. Jeg venter på to pakker fra Nederland med blomsterløk, og de skal ned i jorden så fort de kommer. Har for første gang bestilt mange liljetulipaner og selvsagt mange perleblomster for de får jeg aldri nok av...

Perleblomster har jeg bestilt fra to steder, så de får jeg nok mange av til neste vår. Jeg oppdaget i år at de tiltrekker seg både humler og bier i store mengder, og det er jo et ekstra pluss med de :)





Jeg gleder meg også veldig til våren og plante ut de første stemorsblomstene.

Det er ikke bare jeg som lar meg friste av stemorsblomster på våren...

I vår var det største fristelsen en aldri så liten import av Camellia  fra  England, og fem av de er plantet ut i hagen. Er så spent på om de overlever vinteren her...

Dette er en av de som er plantet ut...

Mye å glede seg til neste vår, og våren kan ikke komme fort nok....

Se flere vårfristelser her

onsdag 24. september 2014

Fortsatt mye å glede seg over i hagen...

Jeg har mye annet enn roser som også fortsatt blomstrer. Jeg er så imponert over en Geranium jeg kjøpte i vår. Den har blomstret jevnt og trutt siden i juni. Håper ikke det blir neste dille, for det har jeg ikke plass til... ;)


'Rozanne'


Jeg kjøpte flere høstanemoner tidligere i høst, og de blomstrer fortsatt så vakkert. Håper de vil komme igjen til neste høst...


Dette er en halvfylt cosmos som har begynt blomstringen nå. Det er åpnebart at de må såes først...

Insektene elsker cosmos, her en liten blomsterflue...

Stemningsbilde av dammen...

Trollbær som jeg synes er så vakre. Jeg er ikke sikker på hva de egentlig heter, for jeg fant flere som ligner på de. Men det heter i ale fall Actaea. Men om de heter arguta, spicata, rubra  eller pachypoda white er jeg ikke sikker på. Bladverket er også vakkert på denne tiden...


Disse kornblomstene blomstrer som bare det. Ikke ettårige altså, men stauder. Centaurea montana heter de.

Denne Clematis alpina har blomstret mer eller mindre i hele sommer...

Hydrangea paniculata 'Limelight' som ikke er så lime lenger, men lyser fortsatt opp i hagen...

Dette er Hydragea paniculata 'Vanilla Fraise' som har blomstret siden i juli...

Dette er 'Early Sensation' som startet tidligst av alle, og har stadig nye blomster. Hvis en vil ha lang blomstring på sensommeren er disse å anbefale på det varmeste!

Må bare ha med en rose i dag også. 'Princess Alexandra of Kent'. Den har fortsatt mange store knopper og blomster. For en flott rose!

tirsdag 23. september 2014

Noen bruker lengre tid enn andre...

Ja, ikke overraskende så handler det om roser i dag....igjen...
Tidlig i sommer så kjøpte jeg på Plantasjen en hvit rose som heter 'Tranquillity'. Den har vært usedvanlig treg til å komme med noen blomster, men endelig så rakk den å blomstre før vinteren.
I forrige uke så kom den med hele to blomster! Bedre enn ingen blomster...
Jeg kjøpte en annen hvit Austin rose før i sommer som her 'Claire Austin', men den var ikke hvit, den var mer gul enn hvit. Men denne 'Tranquillity' er skikkelig hvit. Jeg liker veldig godt hvite blomster, så jeg håper den vil komme med flere blomster og gjerne litt tidligere til neste år ;-)


Må jo si at jeg er veldig fornøyd med denne, ja...

Resten av bildene er remonteringen på andre roser som har blomstret tidligere i sommer, men som har kommet med et nytt flor nå.

Dette er 'Alan Titchmarch' som har vokst enormt i sommer, og sikker på bekostning av blomstringen. Jeg har ikke gitt den så mye gjødsel, så jeg vet ikke hvorfor den har vokst så mye...

Dette er 'Coral Dawn' som har en vakker farge, men som bare blomstrer halvparten av sin mer kjente slektning 'New Dawn'... Jaja, en kan ikke få alt på en og samme rose ;-)

Dette er 'Mortimer Sachler' som jeg ser at de regner som en klatrer/rambler. Mitt eksemplar har ikke forstått det enda, for den er liten og tett i veksten. Det står short climber på den, og da er det jo ikke sikkert at den oppfører seg som en klatrer i det hele tatt her... ;-)

'Darcey Bussell'

'Scepters d'Isle'

'Evelyn'

I går meldte yr om at det kunne komme frost her i natt, men det gjorde det heldigvis ikke. Det ble 2,3 grader i natt på det kaldeste, og fremover melder de i snitt om ca 3-4 grader om natten og ca 15  på dagen. Det er jeg veldig fornøyd med så lenge det ikke blir frost. Jeg vil gjerne at flere roser får springe ut, for de aller fleste har fortsatt store knopper.

Nok en amaryllis i blomst!

 Ja, det dukker opp både det ene og andre her nå både inne og ute. Jeg starter i dag med to amaryllis som jeg plantet i november, men de har...