fredag 29. januar 2016

Former og farger i hagen...

Blommig fredag igjen...

Jeg er veldig glad i runde former, og det er nok en av grunnene til jeg har fått dilla på roser. De ser jo ut som små baller. I den forbindelse går det mye i rosa og hvitt, og de fargene går igjen på mange andre planter også.

'Princess Alexandra of Kent'


'White Fairy'

Rosa er en farve som stadig går igjen i hagen...


Jeg er også veldig glad i hosta og lønner (Acer). De mørke bladfargene mot det grønne synes jeg er veldig vakkert.



Hosta har mange flotte former og bladfarger, ja...


En annen form som går igjen i hagen  her er pyramideform. Da tenker jeg spesielt på alle thujaene som er her. Grunnen til at jeg valgte navnesorten 'Smaragd' er nettopp at den vokser i pyramideform. Men jeg har også kjeglegraner som vokser i denne formen og også små graner. Jeg liker den formen :)

Her med rim på thujaene...

Bitteliten pyramideformet gran.  Dette bildet tok jeg på mandag mens det ennå var mye snø her...


Været her har skiftet fra vinter til vår i løpet av uken som har vært. Nå er det 4 grader og veldig mye av snøen er smeltet. Dessverre sier jeg, for i neste uke kommer vinteren tilbake med ned mot -20 grader igjen... Vi er heldige her på Østlandet som delvis slipper unna stormen/orkanen "Tor" som herjer på Vestlandet og i fjellet. Det er meldt om mye vind her også det neste døgnet, men det er ikke noe i forhold til hva de får andre steder i landet. Får håpe det går bra med utsatte steder!

Se flere bidrag her

God helg!

søndag 24. januar 2016

Ny amaryllis i blomst...

Her går det unna med blomstringen. 'Evergreen' er nesten avblomstret, men har stadig en ny knopp på gang. Det har altså totalt fått fire blomster på en og samme løk. Ikke dårlig det!

Men nå er det altså en ny som har sprunget ut. Den heter 'Appleblossom' og kan nok kanskje minne om en stor epleblomst, i alle fall i fargen... ;)



Denne er helt i min smak ja...

God søndag!

torsdag 21. januar 2016

Sommerdrømmer...


Ja, Blommig fredag sitt tema treffer blink også denne gangen :)
Nå har vi hatt det iskaldt i ganske nøyaktig 14 dager, og hva er mer naturlig enn å drømme seg bort til sol og sommer igjen.

I dag la jeg i vann frø av blodbeger, og det skulle jeg egentlig ha gjort for 3 uker siden, men det er som kulden har satt seg fast inni meg...
Det er jo i alle fall et godt tegn på at det forhåpentligvis kan bli noen vakre blodbegerplanter i sommer også. Ikke nok med det, jeg har også bestilt noen planter denne uken :)

Jeg har bestilt 1 Cypripedium 'Sabine Pastel' og 1 Cypripedium 'Renate Pastel'
Her er et bilde av Renate Pastel, og de to er ganske like. Jeg har to cypripedium fra før, og håper at disse vil like seg her de også.

I går var jeg inne på bulb.se og bestilte noen silkepeoner.  Den ene heter Paeonia lactifolia 'Black Beauty' og den andre heter 'Lady Alexandra Duff'. Så drømmer om at det snart blir vår igjen er absolutt til stede.

Jeg tenker stadig på det store bedet jeg skal spa opp, om hva som skal bort, og hva som skal plantes der.  Der hvor dette bedet er tipper vi snø om vinteren når det kommer mye, og derfor kan jeg ikke ha roser der som stikker for mye opp. Derfor har jeg tenkt å bruke slyng/klatreroser som bunndekke sammen med de staudene som skal få bli igjen. De som får bli igjen er iris, heuchera, astrantia og akeleier. De som skal bort er dagliljer og atter dagliljer. Jeg skal ikke kaste de, men de skal flyttes et annet sted i hagen.  Jeg har hatt dilla på dagliljer siden 1995 når jeg kjøpte mine første, men nå må det innrømmes at de har kommet litt i skyggen av rosene. Sånn er det bare, men de skal få det fint langs hagegangen tror jeg.  De får stadig masse sol der også.  Jeg skal også lage stier i bedet slik at jeg kan få kommet til å luket mye enklere enn i dag.

Akkurat nå så drømmer jeg om mildere vær, for nå har det da vært kaldt nok lenge!
-20 i skrivende stund...

Men ingen sommerdrøm uten noen bilder. Her kommer noen bilder fra i fjor sommer. Det er bare å drømme om at de snart blomstrer igjen... Det er jo ikke sååå lenge til ;)


                                              Lilium martagon 'Alba'


                                                           'Winchester Cathedral'


                                                            'Mary Rose'


                                                       'Mordens Blush'

                                               
                                                 Se flere sommerdrømmer her!

                                                                    God helg!

tirsdag 19. januar 2016

Et lite grønt mirakel...

I dag oppdaget jeg en knopp på en amaryllis som jeg har hatt fra før. Det er aller første gangen jeg har fått til det!

Julen 2014 kjøpte jeg en hvit amaryllis som het 'Alfresco' på plantasjen. Den blomstret fint, og etterpå ble den stående i kjøkkenvinduet som en grønn plante. Det skal sies at jeg er ikke veldig glad i de på det stadiet med lange tynne blader som strekker seg i været, men jeg beholdt den av en eneste grunn, og det var at jeg skulle prøve å få den i blomst igjen. Den ble gjødslet hver eneste uke, og ble ikke flyttet ned i kjelleren før i september. Den visnet aldri helt ned, og hadde stadig noen grønne små blader når jeg tok den opp i desember. Den har vært veldig beskjeden frem til denne uken hvor det plutselig har kommet med mange grønne blader på en gang, og i dag oppdaget jeg det som må være en blomsterknopp!

Her er et bilde av den fra januar 2015

Jeg leste nettopp at en kan også la de stå ute hele sommeren, og la de visne helt ned. Poenget med bladene er at de skal visne ned, og så gi næring til løken så den har krefter til å blomstre på nytt. Jeg vil holde meg til min teori om å gjødsle de godt gjennom hele vinteren, og så får vi se om jeg vil lykkes med å få blomster igjen på alle de fem som jeg kjøpte i fjor høst som er like før de blomstrer her nå.

Æres de som æres bør... Disse amaryllisløkene kjøpte jeg fra et svensk firma som heter bulbs.se , og jeg har aldri noen gang sett så store løker. Alle kommer med minst to knopper, og den ene som jeg har skrevet om før og som heter 'Evergreen' kommer nå med sin tredje knopp! Jeg er veldig fornøyd med løkene, og jeg skal skrive til firmaet og gi de ros for flotte løker! Det fortjener de :)

Jeg har ikke frosset fast i veggen, selv om det er ikke langt unna ;) 
På søndag kveld var det -24,5 her, så nå holder det jammen med kulde! På de årene jeg har bodd her så er det -28 grader som er det kaldeste som jeg har skrevet ned. Ikke langt unna kulderekord! Jeg liker ikke sånne rekorder....

I dag er det "bare" -15, så det er jo rene mildværet... ;)

Ha en fin dag i kulden!

søndag 17. januar 2016

Kreativ løsning på kulden...

Ja, det er ikke enkelt hverken for fugler og dyr ute i skogen, eller for oss mennesker nå. Det er rett og slett for kaldt ute nå. I skrivende stund er det -21 grader ute nå, og jeg tror ikke det stopper der...

Fuglene ute spiser som gale og jeg har laget  fuglemat bestående av havregryn, grovt mel og delfiafett. Den er flittig besøk nå i kulden.

Trangt om plassen...

Endelig var det min tur...

Dompap som har "blåst" seg opp i kulden...

Flaggspett på jakt etter solsikkefrø...


Tidligere i høst så jeg et pilfinkpar som gjorde i stand en fuglekasse vi har rett utenfor kjøkkenet.
Etter det har jeg ikke sett noen aktivitet der før i dag.



Denne kjøttmeisen satt lenge foran hullet før den krøp inn. Jeg sto lenge og så om den kom ut igjen, men det gjorde den ikke. Det er garantert mye varmere inne i  fuglekassen som er gjort ferdig med fuglefjær enn utenfor  i -20 grader... Løsningsorientert fugl må jeg si... :)


Inne har jeg fortsatt blomstring  av 'Evergreen' som nå kommer med en fjerde stilk som ikke synes på bildet. Utrolig rik blomstring på den, og det har jeg aldri opplevd før at de får så mange blomster på en gang...

Her er en ny amaryllis av et annet slag på gang. Den har brukt to uker på å åpne knoppen. Det går ikke fort nå i så svakt lys som det er ute. Den står på kjøkkenet med lys i taket, men likevel går det så utrolig sakte. Men den som venter på noe godt osv...

fredag 15. januar 2016

Min vinterhage nå i januar...

...er tema på Blommig fredag denne gangen. Det er virkelig vinter her nå med mye snø og kulde. I går kveld var det -21 grader, og så kaldt har det ikke vært her på flere år. Jeg er ikke glad for at det blir så kaldt , for hverken plantene eller jeg liker sånn kulde... ;)

Det blir spennende hvordan rosene har taklet dette, og Helleborusene som hadde knopper før jul. De er i alle fall dekket av snø nå. Men hvor mye snøen hjelper når det blir så iskaldt er ikke godt å si..

I dag tidlig var det -17 og det er det nå også. Til uken melder yr om -21, og det er hva de melder på Kongsberg. Her blir det alltid 5 grader kaldere enn det er der, så det er bare å stålsette seg og håper på det beste. Merkelig at været kan skifte så mye. Det var varmegrader her til rett over nyttår, så dette er ikke noe hyggelig synes jeg...

Men været får en ikke gjort noe med, så det er godt at vi fortsatt har masse ved :)

I dag har jeg vært på Kongsberg, og jeg skyndte meg ut for å ta noen bilder i kulda av litt av hagen når jeg kom hjem. Jeg er ikke lenge ute av gangen i denne kulden, nei... ;) Jeg vasset ikke i snøen ned i hagen, så det ble bare noen bilder fra foran huset.

Bak her er det mange roser som er godt dekket av snøen...

Bildet er tatt fra veien forbi her. Det som synes til venstre er en stor sommerfuglbusk som jeg håper kommer igjen. Det er flere små sommerfuglbusker under snøen bort til syrinen til høyre på bildet. De er godt dekket, men om det hjelper når det blir så kaldt er ikke godt å si...

Nok snø her ja...

Under her har jeg små kulethuja som er helt dekket av snø... Deres runde former synes så vidt under snøen...

Granen har masse snø på seg...

Det samme har kjeglegranene som ligner små spøkelser... ;)

Se flere vinterhager her...

God helg!

mandag 11. januar 2016

Vintergleder...

Endelig så har vi fått snø i massevis, så nå er det et godt dekke over alle rosene mine. Jeg tror det har kommet 35-40 cm med snø i løpet helgen, og det er jo ikke så rent lite ;)
I fra torsdag denne uken melder yr om -20 i flere dager, så da er jeg glad for all snøen som er kommet ja...

Grantreet har fått pynt i form av snø

I dag så jeg denne skjæra uten stjert. Er det en unge eller er det en som har fått klippet det av ved et uhell? Jeg har aldri sett skjære uten hale nemlig...
Det ser ut som den spiser snø, men under snøen ligger masse frø som den finner likevel...

11 dompaper i lerketreet

De har åpenbart slått seg til her om vinteren...

Sfinx 

Dett er den tredje stilken på denne amaryllisen 'Evergreen' som har fått fine klokker. Jeg har tre amaryllis til som kommer med to stilker på hver løk , men de har ikke kommet i blomst enda. Gleder meg!

Vinteren er ikke så verst innendørs... :)

fredag 8. januar 2016

Drømmer og visjoner for 2016...

Blommig fredag er tilbake, og et naturlig valg av emne er jo det nye året.

Jeg har en drøm om å få gjort om et stort staudebed til et stort rosebed ;)
Det kommer til å bli mye jobb, for dessverre er det endel ugress der, f. eks. løvetann som jeg aldri har klart å få helt bort. Det er enger og jorder her på landet som alltid sender sine frø hitover, og den er omtrent umulig å bli kvitt.  Så jeg må nok spa opp hele bedet og fjerne alt ugresset, og så plante på nytt. Puh, det er en jobb jeg må begynne på med en gang bare det blir bart. Har mange plastpotter som de må flyttes over i, så dette kommer til å ta en god del av sommeren før alt kan spas opp.

Vil gjerne ha flere roser...

Bortsett fra det håper jeg at rosene mine jeg har fra før overlever denne vinteren, og at vi får en fin sommer.  Det har vært en veldig mild vinter inntil denne uken, men nå har det blitt skikkelig vinter her. For to dager siden var det -17, -14 i går og -11 i dag tidlig.. Det må være litt av en overgang for plantene som har vært vant til 10 grader flere ganger før jul. Det er bare å krysse fingrene og håpe på det beste. Vi har fått ca 15 cm med ultralett snø, og på søndag kan det komme 15 cm til. Det er nok til å verne rosene mot den verste kulden som er spådd i  neste uke. Da spår yr  -20 grader, og jeg håper at det ikke blir kaldere enn det...

Ekorn ute i kulden i januar for tre år siden...


Det er jo lov å drømme om en tidlig vår likevel...


søndag 3. januar 2016

Blomstring i stua...

Ja, det er bare inne det blomstrer nå, for ute har det snødd i hele natt og plutselig er det hvitt overalt. Det er kun 2-3 cm som er kommet med veldig lett og luftig snø og det er -3, 8 grader i skrivende stund. Det er meldt om ned mot -15 grader på torsdag, men det er langt frem så det er lov å håpe at det ikke blir så kaldt.

Det er som nevnt mye som blomstrer inne, så nå må jeg bare vise noe av det :)

Starter med denne amaryllisen som jeg tok det første bildet av i går. Jeg klarer aldri å få de til å blomstre til jul, for jeg tar de alltid litt for sent opp. Men blomster i januar er ikke så verst det heller ;)

Denne amaryllisen heter 'Evergreen' og her er bildet tatt med blits i går.

Dette bildet er tatt i dag og nå er den i ferd med å åpne flere klokker på en gang. Den er virkelig vakker synes jeg. Har ikke hatt den før, så det var en hyggelig overraskelse at den var så fin :)

Hvert år til jul får jeg en stor bukett tulipaner fra en kjær venninne. De har stått ute i en kjølig gang for å ha de lengst mulig. I går flyttet jeg de inn her i stuen, for å nyte de før de er helt avblomstret. I gangen der disse sto har jeg nå mine to Helleborus. De er tatt inn, for den kulden som kommer nå liker de ikke...

På julaften fikk jeg denne nydelige orkideen av to av barna. Virkelig lekker mørk lilla farge på den. De vet hva jeg liker... ;)

Denne fikk jeg til jul i fjor av barna, og den har kommet igjen med blomster nå til jul. 

For to år siden fikk jeg denne, og nå blomster jammen meg den også nå. Veldig hyggelig med presanger som varer så lenge... :)

Bilde av naboens tak i dag og snøværet... Jeg har savnet snøen så lenge, at nå er jeg kjempefornøyd med litt hvitt på bakken ;)

Her er to kjøttmeiser som sitter i lerketreet. De spiser noe innmari mye nå som det har blitt kjøligere. Jeg fylte opp alle fuglematere i går, så nå har de mat i noen dager.

Til slutt to dompaper på bakken i snøen

Det går mot vår selv om det ikke virker sånn, og drivhuseffekt...

 I går kom det en en kort snøbyge når jeg kjørte til butikken. Det varte kun i noen minutter, men det var som å være midt inne i en snøstorm...